Arsov

OGLASNE AKCIJE

Digitalni marketing

Kreativa, koncept in video - Werner in Andreja Brozovič

PODATKI:
Na socialnih omrežjih imata Werner in Andreja  okoli pol milijona sledilcev. Pridobila sta kar nekaj podjetij, ki prek njiju oglašujejo nanjunih socialinih omrežjih. 

PROBLEM:
Werner počasi izstopa iz glasbe /prevelika količina oglasov, kjer vsak od njiju posamično oglašuje podjetje ali produkt – preveč očitno reklamiranje.

REŠITEV:
Njuna največja prednost je njun ljubeč odnos, njuna večna ljubezen.  Rešitev je enostavna –  Imenuje se “Ljubezen”
Vsak mesec naredimo serijo oglasov, kjer na duhovit način skozi njun odnos predstavljamo podjetja in produkte. Če  pa oglašujeta sama, pa naj obrneta vloge in da naj priporočata nekaj, kar bi se sigurno drugemu dopadlo. Na ta način dosešemo, da je namesto na produktu večji poudarek na njunem odnosu na njuni ljubezni.

Pri kreativni zasnovi sem sledil njuni energiji ter iskal rešitev, ki je skladna z njunim značajem, ter se odločil, da do skrajnosti potenciram njune vrline in naredim le obrat v percepciji, ki postavi celotno zadevo v novo perspektivo..

Družbena omrežja in P.R. - Mitja Jereb

Nasveti avtorjev

Avtorji berejo

Skype intervju

PODATKI:
Mitja Jereb je imel nekaj fb profilov in obenem je občasno objavil kakšne plačane oglase. Objave so bile nekonsistentne in precej splošne v duhu klasičnih oglasov, ki dokaj neosebno ponujajo neko storitev ali uslugo.

PROBLEM:
Bioenergetiki in zdravilci so osebe o katerih gre ponavadi beseda od ust do ust. Njihov uspeh je odvisen od zaupanja, ki ga vspostavijo pri svojih strankah. Enostaven opis ponudbe ter naštevanje, kakšne vse težave razrešujejo je v tem primeru nezadosten.

REŠITEV:
Že na prvem pogovoru sem predlagal, da raje kot da oglašujemo njegovo storitev, se posvetimo predaji znanja, da potencialne stranke podučimo o tem, kako njegova metoda dela. Mitja Jereb obenem tudi organizira delavnice, kjer poučuje svojo metodo zdravljenja in tak način “oglaševanja” bi se krasno nadopoljnjeval z njegovimi delavnicami in bi s tem na nevsiljiv sinergičen način razširili glas o njegovi dejavnosti.

Kot predstavnik za stike z javnostjo mu pa tudi urejam objave v medijih ter gostovanje na različnih radijiskih, televizijskih in celo Youtube oddajah, ki so namenjene duhovnosti in zdravem načinu življenja.

 

Drubena omrežja in kreativni pristopi - Založba CHIARA

Nasveti avtorjev

Avtorji berejo

Skype intervju

PODATKI:
Založba Chiara je v tistem času šele vzpostavljala svoja socialna omrežja. Na fbju so imeli neko aktivnost, celo najeli so nekoga, da je objavljal plačane oglase, ampak prodaja ni rastla. Youtube in Instagrama pa še niso uporabljali pred mojim prihodom.

PROBLEM:
Kmalu po tistem, ko smo se dogovorili za honorarno sodelovanje, se je začela karantena. Nujno je bilo ukreniti nekaj, da se vstavi padec prodaje. Nenadoma so odpadli vsi eventi, kjer so založbe ponavadi predstavljale svoje novitete. Sejmi, predstavitveni dogodki ipd…

REŠITEV:
Takoj po prihodu sem vzpostavil nekaj novih rubrik, ter vpeljal Instegram in Youtube kanala.  Rubrike so bile za tisti čas precej inovativne in pozneje je nekatere od teh rubrik tudi preoglavzela Mladinska knjiga, dandanes so pa manj ali več standard oglaševanja žb.na socialnih omrežjih knjižnih založb.

Nasveti avtorjev: Chiara se ukvarja predvsem z trženjem duhovne literature. Te knjige so polne nasvetov za bralce. Poskrbel sem za to, da so avtorji osebno povedali kakšen nasvet.

Avtorji berejo: Poprosil sem avtorje, da preberejo kakšen najbolj razburljiv odlomek knjige, ki pelje k razrešitvi a ne ponuja ali pa razkriva razrešitve.

Skype intervjuji: Ob izidu knjige sem naredil skype intervju z avtorjem, pred objavo poiskal najbolj udaren stavek ali dva iz samega intervjuja ter iz te izjave naredil teaser s katerim smo na vsake toliko na Fbju in Instagramu opozarjali vse tiste obiskovalce, ki so mogoče spregledali objavo intervjuja.

Knjiga tedna: Video, kjer po možnosti spet sami avtorji povejo kaj na kratko o svoji knjigi.

Ker so bralci knjig predvsem “bralci knjig”, sem za Fb objave pripravil jpg slike najbolj udarnega ali zanimivega poglavja iz knjig, da bi bralci dobili vsaj malo občutka o slogu in vsebini oglaševane knjige.  Vmes sem pripravil tudi par dohovitih in nenavadnih objav, kot recimo to, da smo poprosili tujce, da so v Slovenščini povedali ime založbe ter headline, ki smo jim ga fonetično posredovali.

Seveda ob vsem tem smo tudi redno objavljali Bannerje, promocijske video klipe, nagradne igre, akcije ipd…

VIDEO IN OBLIKOVANJE
Old School - oglasne akcije iz časa, ko sem delal v agenciji PAN

Audi - Napača

Porsche Slovenija je želel, da  v akciji izpostavimo popolnost blagovne znamke AUDI.

Med razmišljanjem o tem projektu, mi je postalo jasno, da popolnost lahko izpostavimo le v primerjavi z  njenim nasprotjem  – nepopolnostjo.

Ni svetlobe brez teme.  Predlagal sem, da naredimo serijo tiskanih, TV in radijskih oglasov, v katerih se pojavlja nešteto napak, seveda take, ki so lastne za konkretni medij. Na koncu vsakega oglasa se  opravičimo za vse napake in obenem poudarimo, da Audi, Audi je pa popoln.

Obenem z  napakami zlahka pritegnemo pozornost bralca, poslušalca ali gledalca ter mu, ko že imamo njegovo pozornost, posredujemo sporočilo. S tem ubijemo dve muhi na en mah.

TV oglasi so bili polni slikovnih motenj, pojavil se je “sneg”, glas je izginjal in se pojavljal, slika se je sesuvala, ampak zadnjih deset sekund je pa bilo vse idealno, kajti tam smo prikazali produkt v vsej svoji popolnosti.

Radijske reklame so bile tudi polne piskov, tišine, slabega zvoka in na koncu spet vse idealno. Tiskani oglasi pa so vsebovali čudaško postavitev spremnega teksta, tiskarske škrate ipd… le del s sliko avtomobila in kratkim opisom je bil popolno oblikovan.

Celotna akcija je bila pohvaljena tudi s strani matičnega podjetja te blagovne znamke.

Sava Eskimo - Prime

Brif: Eskimo gume imajo zelo dober oprijem na snegu in ne zdrsnejo.

Med brainstormingom sem dobil idejo, da prikažemo tornado, ki odnaša avto v daljavo, gume se pa še vedno držijo snežne površine. Ideja je bila sprejeta in na osnovi te ideje  je bila narejena celotna akcija, ki je pokrivala vse medije –  od jumbo plakatov pa vse do tiskanih oglasov.

Štedilniki Corona

Akcija, ki dokazuje, da imam včasih hitrejši jezik, kot pa možgane. . Med brainstormingom sem dobil lucidno idejo za štiri oglase, dva pogojno sprejemljiva sta tu prikazana. Vsekakor se mi zdi izredno neprimerno oglaševanje štedilnikov s stališča “žrtve”, kar kokoš vsekakor v tem primeru je. Po brainstormingu sem urgiral, da raje poiščemo kakšno bolj humano rešitev, a sem bil preglasovan.

Dva razloga sta, zakaj sem to akcijo dodal na to stran. Prvi je ta, da se je večina drugih oglasov, za katere sem dal idejo,  s časom izgubila. Enostavno je to bila moja služba in nisem shranjeval svojih izdelkov. Drugi razlog je pa, da mi bo lahko ta akcija v večni opomin, da je včasih bolje biti brez ideje, kot pa imeti neprimerno idejo.
No, ja…. vsaka šola nekaj stane.

Mladina - Proglas

Za Mladinino rubriko Proglas sem naredil kar nekaj oglasov. Ostali so se s časom porazgubili.

Ta oglas je bil na temo družinskeg nasilja in zlorab znotraj družine.

Oblikovalca sem vprašal,  če lahko naredi napis vpraskan v steno: “Mama ve”  tako, da se vidi, da je vpraskan z nohti ali pa kakšnim ostrim predmetom.

Vsekakor sem prepričan, da je sporočilo dovolj jasno in močno. Na žalost, velikokrat tudi resnično.